Hogyan válasszuk ki a megfelelő erőművet?

Az erőmű értelmének és funkciójának megértése döntő fontosságú mindazok számára, akik olyan helyen akarnak áramot kapni, ahol nincs hozzáférés a nyilvános villamosenergia-hálózathoz. Az erőmű nem csak rugalmas áramforrás, hanem megbízható tartalék energiaforrás áramszünet esetén. Akár kompakt modellt keres utazáshoz, akár robusztusabb változatot építkezéseken, nyaralóban vagy nyaralóban, körültekintően kell választania.

elektrocentrála

Erőművi erő

A megfelelő erőművi teljesítmény kiválasztása elengedhetetlen. A teljesítménynek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy az összes használni kívánt készüléket kezelni tudja. A legtöbb teljesítmény 2500 és 7000 W között mozog. A szükséges teljesítmény meghatározásához adja össze az áram alá helyezni kívánt készülékek egyedi teljesítményét.
Az a szabály , hogy 1 kVA nagyjából 0,8 kW-nak felel meg, hozzávetőleges teljesítményszámításként szolgál .
Jó egy bizonyos erőtartalék ; optimális esetben az erőmű teljesítménye 1/3-1/2-rel nagyobb legyen, mint az összes fogyasztó ebből eredő bevitele. Ha az erőmű nem rendelkezik elegendő teljesítménytartalékkal, túlterhelés léphet fel, ami berendezéskárosodáshoz, áramszünethez vezethet.

Felosztás készülékenként

Ellenállás típusú készülékek
Az ilyen típusú általános háztartási készülékek közé tartoznak a vízforralók, kávéfőzők, fűtőelemek vagy hagyományos izzók. Az ilyen típusú készülékek nem túl igényesek az erőmű teljesítményére, és a megadott teljesítményük megfelel a valós energiafogyasztásnak. Az erőmű szükséges teljesítményének számításakor jó, ha az alapbemenethez 10%-ot teszünk tartalékként.

Indukciós típusú készülékek
Az indukciós berendezéseket, például a fúrókalapácsot, körfűrészt vagy kompresszort villanymotor hajtja meg, és nagyobb áramerősségre van szükségük az indításhoz. Emiatt az erőművet 2-3-szor nagyobb teljesítményre kell méretezni, mint a készülék névleges teljesítményfelvétele.

Kapacitív típusú készülékek
Ebbe a kategóriába tartoznak például a vakuk, fluoreszkáló lámpák és mások. Ezek a készülékek a névleges teljesítményüknél nagyjából 1,5-szer nagyobb teljesítménytartalékot igényelnek.

Egyfázisú vagy háromfázisú
Az erőművek egyfázisúra és háromfázisúra vannak osztva, és mindkét változat stabil feszültséget biztosít, akár építkezéskor, összeszereléskor vagy az üdülőterületen.

Egyfázisú erőmű
Az egyfázisú generátorok a legtöbb háztartási alkalmazáshoz elegendőek. A legtöbb elterjedt készüléket egyfázisú működésre tervezték, amit a kétágú tápkábelről és a harmadik földelési vezetékről lehet tudni.

Háromfázisú erőművek
Ezek a központi egységek háromfázisú motorral rendelkező készülékek táplálására szolgálnak. Ezen erőművek tápkábele öt érintkezővel van felszerelve. Bár háromfázisú erőművel is lehet egyfázisú készülékeket táplálni, fontos ellenőrizni, hogy elegendő-e a teljes teljesítmény.

Építési típus

A gyártók két fő típusra osztják az erőműveket építési módjuk szerint:

A keretgenerátorok gazdaságosabb választás, alkalmasak a legtöbb elektromos szerszám és gép táplálására. Ezekben az esetekben a motor téglalap alakú keretben van elhelyezve. Az ilyen gépek üzemanyaga lehet benzin vagy gáz.
A benzines változatok általában zajosabbak és magasabb az üzemanyag-fogyasztásuk. Ez a típus ideális kültéri használatra, például kerti gépek táplálására vagy áramforrásként építkezéseken. Szélsőséges helyzetekben tartalék energiaforrásként funkcionálhatnak háztartások vagy szabadidős létesítmények számára.
A gázmodellek hosszú távú vagy folyamatos használatra is hatékonyak. Beltéri és kültéri projektekben egyaránt használható, beleértve az építési és összeszerelési munkákat is. 

Inverteres erőművek
A második fő típus az inverterek, amelyeket néha digitális erőműveknek is neveznek. Ezek a gépek kompaktak, motorjuk a ház belsejében van elrejtve, így aktatáska-szerű megjelenést kölcsönöznek nekik. Kisebb méreteik egyszerű kezelést és szállítást tesznek lehetővé, emellett csendesen működnek. Drágábbak, de kiválóan alkalmasak érzékeny elektronikai eszközök, például számítógépek vagy orvosi eszközök táplálására.

elektrocentrála

Üzemanyagtípus szerinti bontás

Vannak a piacon olyan erőművek, amelyek különböző típusú tüzelőanyaggal működnek. Ezért több kategóriába soroljuk őket:

Benzines erőművek
A benzines erőművek a legelterjedtebbek közé tartoznak. Ezek az erőművek benzint égetnek, általában Natural 95-öt. Előnyük a könnyű súly és a kompakt méret. Ezek azonban alkalmasabbak rövid távú és kevésbé igényes alkalmazásokra. Használhatja őket tartalék forrásként otthon, az építkezésen vagy a kertben.

Dízel erőművek
A dízel erőművek nagy teljesítményükről ismertek. Robusztus felépítésűek, nagyobb tömegűek, működésükhöz dízel szükséges. Vásárláskor készüljön fel magasabb költségekre, de azok hosszú távú és stabil működéssel jutalmazzák. Ezek a modellek egyszerre több készüléket is működtethetnek, akár otthoni, akár ipari üzemben.

Gáz/LPG erőművek
A gázerőművek a benzinhez hasonló teljesítményt nyújtanak, de alacsonyabb üzemeltetési költségekkel és környezetbarátabb működéssel. Ezek a gépek rugalmasak, otthon és a szabadban egyaránt használhatóak.

Olajerőművek
Az olajtüzelésű erőművek nem olyan elterjedtek, de még mindig megvan a helyük, különösen az ipari szektorban. Működésükhöz speciális fűtőolaj szükséges. Gyakran szolgálnak tartalék energiaforrásként az ipari alkalmazásokban.

Akkumulátoros erőművek
Az akkumulátoros erőmű egy utazásra alkalmas kis eszköz, ahol számítógépek, telefonok és egyéb technika töltésére szolgál majd. Az autós hűtőszekrényt is működtetni fogja . Csendes működés és napelemes töltési lehetőség jellemzi. Hátránya az alacsonyabb teljesítmény és az akkumulátorok újratöltésének szükségessége.

elektrocentrála

Fogyasztás

Az üzemanyag-fogyasztás egy kulcsfontosságú mutató, amely megmutatja, hogy egy erőmű mennyi üzemanyagot fogyaszt el egy üzemóra alatt. A fogyasztás hatásfoka arányos a generátor teljesítményével. A 0,6 és 1 kVa közötti kis egységeknél körülbelül 0,5 liter benzin fogyasztására lehet számítani óránként. A nagyobb, 5 és 6 kVa közötti teljesítményű modelleknél azonban a fogyasztás 2,5 literre is emelkedhet óránként. Ezt az adatot általában a műszaki leírásban rögzítik, vagy az értékesítési csapat is megadhatja Önnek.

A kimeneti feszültség szabályozás típusai

A fogyasztás mellett az is fontos, hogy az erőmű hogyan szabályozza a kimeneti feszültséget. 

 • Kapacitív feszültségszabályozás : Ez a típus a legtöbb generátorban elterjedt, és kondenzátorok használatát foglalja magában. Ez a rendszer robusztus a kezdeti nagy motorterhelések kezelésében, így ideális az általános háztartási készülékekhez.
 • AVR feszültségszabályozás : Ha technológiailag igényes berendezéseket, például számítógépeket vagy speciális elektronikus eszközöket kell táplálnia, az AVR (Automatic Voltage Regulation) a megfelelő választás. Ez a típus tranzisztorokat használ, hogy nagyon stabil feszültséget érjen el 2% körüli tűréssel.
 • Kombinált feszültségszabályozás : Ideális választás aszinkron motorokkal rendelkező berendezésekhez, amelyek nagyobb indítási terhelést igényelnek. Ide tartoznak például a kompresszorok, útburkolatvágók vagy körfűrészek.

Forgalomvédelem
Az erőmű megfelelő elhelyezése kulcsfontosságú a hosszú élettartam szempontjából. A hatékony hűtéshez és a motor megfelelő működéséhez elegendő légáramlású helyen kell állnia. Enélkül fennáll a túlmelegedés és a generátor későbbi károsodásának veszélye .

Az IP-lefedettség típusai
Az erőmű külső elemekkel szembeni védelmének minősége két kategóriába sorolható:

 • Védettség IP 23 : Alapvető védelem, amely kevésbé igényes körülmények között is megfelelő. Védelmet nyújt a nagyobb részecskék és a 60 fokos szögben lehulló víz ellen.
 • Védettség IP 54 : Ha erőművét nehéz körülményeknek teszi ki, ez a védelem maximális védelmet nyújt a por és a víz ellen.

Jellemzők és extrák

Az alapvető specifikációk mellett a generátorok különféle kiegészítő funkciókban különbözhetnek:

 • Akkumulátor töltés - 12 V kimenet az akkumulátorok töltéséhez, biztosítja a rendszeres és töltést.
 • Kijelző - egyszerűbb kezelés, világos információ a központi iroda állapotáról.
 • GSM modul - ennek a funkciónak köszönhetően SMS-ben tájékozódhat a központi iroda állapotáról.
 • Távirányító - praktikus funkció, amely lehetővé teszi a központi egység be- és kikapcsolását, valamint távvezérlését.
 • Voltmérő - biztosítja, hogy az erőmű feszültségét ne lépjék túl, és ezért ne sérüljenek meg.
 • Olajérzékelő - automatikusan leállítja a motort, ha az olajszint túl alacsony, ezzel megelőzve a berendezés esetleges károsodását.
 • Digitális óraszámláló - ennek a funkciónak köszönhetően egyértelműen megtervezheti a készülék szervizelését.
 • Futómű - a könnyebb mozgatást szolgálja.

Az Elektrocentrál ajánlatát itt találja.

Időpont: 2023.09.04
Szerző: SIMon Křižák