Mi a célja a sarokcsiszolónak és a padcsiszolónak?

Sarokcsiszoló - Sokoldalú eszköz anyagok csiszolásához és vágásához

A sarokcsiszoló nagyon hatékony eszköz a fémek vágásához és a különböző anyagok csiszolásához. A barkácsolók azonban gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig számos felhasználási lehetőséget kínál, és az egyik legsokoldalúbb gép. Ezzel szemben a padra szerelhető tárcsás csiszológép elsősorban a csiszolásra specializálódott, de pótolhatatlan helyet fog találni a műhelyében.

A sarokcsiszoló, más néven flexo-, karabiner-, carboflex- vagy marócsiszoló a hivatalos neve ennek az eszköznek. A forgó szerszám (tárcsa, kefe, henger) tengelye merőleges a villanymotor tengelyére, az erőátvitel pedig egy szögletes fogaskerék segítségével történik.

A csiszológép fordulatszáma döntő fontosságú.

A sarokcsiszolókat gyakran a beléjük szorított tárcsa mérete szerint osztályozzák. Ez a méret befolyásolja a fordulatszámot. A legtöbb tárcsát 80 m/s maximális kerületi sebességre tervezték. Például egy 125 mm átmérőjű tárcsa esetében ez 12 223 fordulat/percnek felel meg, míg egy 230 mm átmérőjű tárcsa ugyanezt a sebességet 6 643 fordulat/percnél éri el.

Általánosságban elmondható, hogy a gép fordulatszámai a különböző kerékátmérők esetében mindig a határsebesség alatt vannak, például 12 000 vagy 6600 fordulat/perc.

A kisebb sarokcsiszolók egyes modelljei lehetővé teszik a fordulatszám beállítását egy bizonyos tartományon belül, például 3000 és 12 000 fordulat/perc között a vágáshoz és a durvításhoz, vagy az alsó 2000-4000 fordulat/perc tartományban a csiszoláshoz és a polírozáshoz.

A leggyakoribb 125 és 230 mm átmérőjű csiszolókorongok mellett léteznek 115, 150 és 180 mm átmérőjű csiszolókorongok is, amelyeket a konkrét igényektől és alkalmazásoktól függően használnak.

Különböző méretű csiszolókorongok különböző igényekhez

A megfelelő kiválasztása Sarokcsiszolók kulcsfontosságú döntés minden otthoni ezermester számára. Különböző méretű csiszológépek léteznek az egyes feladatokhoz. Ennek során fontos, hogy a megfelelő fordulatszám-beállítással rendelkező típust válasszuk. A sarokcsiszolók teljesítménye 500 és 1900 watt között mozog.

Igaz, hogy a nagyobb teljesítményű csiszolók nagyobb terhelést bírnak el túlmelegedés nélkül. Normál munkákhoz a 800-1000 wattos teljesítményű csiszoló az optimális választás, amely kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt.

Az igényesebb, házban dolgozó felhasználóknak egy nagyobb, 230 mm-es tárcsával rendelkező sarokcsiszolóhoz kell nyúlniuk. Ez a nagyméretű csiszoló előnyös az építőanyagok vágásakor.

A nagyméretű sarokcsiszoló, más néven \"flexa\", nagyobb teljesítményű (1800-2600 W), és nincs sebességszabályozás.

A 150 mm átmérőjű tárcsával rendelkező csiszolók a kisebb sarokcsiszolókból származnak, és nagyobb vágást biztosítanak, miközben kis súlyuk megmarad.

Ezzel szemben a 180 mm-es tárcsás csiszolók a nagyméretű sarokcsiszolókon alapulnak, és az elfogadható súly érdekében kompromisszumként kisebb vágást biztosítanak. Ezeket a csiszológépeket elsősorban különböző kézműves és ipari ágazatokban használják. A különböző méretek otthoni tartása felesleges luxus.

Fontos tartozékok a csiszológépekkel való munka során

Egy sarokcsiszoló önmagában nem elegendő a megfelelő tartozékok nélkül. A leggyakoribb tartozékok közé tartoznak az anyagok vágásához és az úgynevezett durvításhoz szükséges tárcsák. Szándékosan használjuk a \"érdesítés\" kifejezést a \"vágás\" helyett, mivel a sarokcsiszoló csiszolással távolítja el az anyagot (általában fém vagy ásványi anyagokat), miközben maga a szerszám is kopik.

A vágókorongok lehetnek csiszolóanyagból vagy csiszolóanyag-réteggel ellátott fémből öntöttek (laikus nyelven gyémántkorongként ismertek). Minél vékonyabb a "vágókorong", annál kisebb ellenállást fejt ki a munka során, és annál keskenyebb a vágás az anyagban.

Nagy teljesítményű csiszolókorongok durva megmunkáláshoz

A durva csiszoláshoz és a hatékony anyageltávolításhoz vastag, préselt csiszolóanyagból készült korongokat használnak. Ezek a korongok minden átmérőben kaphatók, és durva munkákhoz alkalmasak.

A csiszolás lamellás vagy szálas korongokkal is elvégezhető. Ezeknek a korongoknak a csiszolószemcséi rugalmas gyanta kötőanyagba vannak ágyazva, ami lehetővé teszi, hogy jobban kövessék az anyagfelület görbületeit. A csiszolópapírhoz és a különböző szemcseméretű (16-150) szövethez hasonlóak, amelyeket a durvától a finom csiszolásig használnak. Ezeket a korongokat 180 mm átmérőig gyártják.

A fémekhez és ásványi anyagokhoz való vágó- és érdesítő korongok, valamint az univerzális csiszolókorongok mellett a speciális tartozékok széles választéka is rendelkezésre áll. Ezek közé tartoznak a kefés korongok, fogazott marókorongok, gyalugörgők, reszelőkorongok, csiszoló- és polírozóvásznak tépőzáras rögzítésű korongok vagy speciális tolólemezre rögzítéssel ellátott görgők formájában.

Egyedülálló szögletes fogazású gépek az ellenkező irányban forgó fogazott tárcsákkal felszerelt körfűrészek. Ezeket a fűrészeket fa, műanyag és fém vágására tervezték.

A szinterezett keményfém szeletekkel ellátott pengék nem csiszolják az anyagot, hanem szó szerint leharapják, ami kisebb súrlódást okoz, és csökkenti a munkadarab és a szerszám felmelegedését. Ráadásul a vasfémek vágásakor nem keletkezik szikra.

Az ellenforgó fűrészlapokkal való munkavégzés gyorsabb, mint a sorjamentesítő lapokkal való munkavégzés.

Biztonság köszörűgépekkel való munkavégzéskor

Szögcsiszológépek nagy fordulatszámmal rendelkeznek, pontosabban a szerszámok nagy peremsebességgel rendelkeznek. Ez a gyors munkavégzés mellett nagyobb sérülésveszélyt is jelent.

A gyorsan forgó szerszám megragadhat egy laza ruhadarabot, és nagyon gyorsan sérülést okozhat, ha az a test bármely részével érintkezik.

Amikor a munkadarab vagy akár a szerszám is lecsiszolódik, apró anyagdarabok repülnek el, és vasfémek esetében szikrák is keletkeznek. Ezért elengedhetetlen a szemvédelem(védőszemüveg, arcvédő) viselése.

A nagy sebességű megmunkálás nagy zajjal is jár, ezért fejhallgatóval vagy füldugóval védje a hallását. Ha a szerszámhoz védőburkolat használatát írják elő, szerelje fel azt a sarokcsiszolóra. Csökkenti a sérülésveszélyt, és irányítja a részecskék és szikrák áramlását.

A sarokcsiszolót mindkét kézzel erősen meg kell fogni, mivel munka közben visszarúgás és a gép feletti uralom elvesztése előfordulhat. Megfelelő kezelés esetén a visszarúgás hatásainak kezelhetőnek kell lenniük, és a mechanikus vagy elektronikus tengelykapcsoló, amelyet általában a drágább sarokcsiszoló modellek tartalmaznak, szintén segíthet.

Hasznos funkció az indítási áramkorlátozás is, amely lehetővé teszi a szerszám fokozatos felpörgetését. Ez a funkció védelmet nyújt az elektromotor indítási áramlökése ellen, és kiküszöböli a kiégett biztosítékok kockázatát. A fokozatos indítás a csiszológép kényelmesebb működéséhez is hozzájárul.

A folyamatos üzemzárral rendelkező csiszológépeknél kívánatos egy olyan funkció, amely áramkimaradás esetén vagy a hálózati kábel kihúzásakor a konnektorból automatikusan kikapcsolja a csiszológépet, még akkor is, ha a kapcsoló bekapcsolva marad. A munka folytatásához először ki kell kapcsolni a darálót, majd újra be kell kapcsolni.

Asztali csiszológépek

Azasztali tárcsás csiszológépeket elsősorban csiszolásra tervezték, de léteznek különböző modellek különböző tartozékokkal, többek között polírozáshoz és egyéb feladatokhoz használható tárcsákkal.

Az alapmodellek két koronggal rendelkeznek, amelyek egy forgó villanymotor két végén helyezkednek el. Az egyik tárcsa durvább, és gyors csiszolásra szolgál, míg a másik tárcsa finomabb, és befejező csiszolásra alkalmas. A tárcsák nem csak méretükben (külső átmérő és szélesség), hanem a befogónyílás átmérőjében és a szemcsékben is különböznek.

Vannak olyan modellek is, amelyek beépített sebességváltóval rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy az egyik tárcsa alacsonyabb sebességgel működjön. Ez a fajta csiszoló különösen alkalmas szerszámcsiszolásra, ahol lassabb folyamatra van szükség a penge túlmelegedésének és a keménység lágyulásának elkerülése érdekében. A lassú járású tárcsa gyakran vízbe van merítve, ami jobb hűtést és finomabb csiszolást biztosít.

Ezek a padon álló tárcsás csiszolók általában vezető rendszerrel vannak felszerelve a szerszámok precíz, a kívánt szögben történő csiszolásához.

Szerző: Simon Křižák