Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Állványfúrók

Az állványfúrók gyakorlatilag minden barkácsműhelyben nélkülözhetetlen eszközök. Felhasználásuk széleskörű, kiterjed az asztalos munkákra, a fémmegmunkálásra és természetesen a fúrásra is. A velük való munkavégzés gyors, biztonságos és kényelmes. Az egyik legnagyobb előny, hogy nem kell a kezében tartani a fúrót, ami nagyobb pontosságot garantál a fúrt lyukaknál. Ezenkívül kényelmesen beállíthatja a fúrás mélységét és irányát. Maga a fúró vezérlése egyszerű és intuitív.

Az állványfúró három fő részből áll - egy alapból, egy állványból és egy villanymotorból. A beépített tokmányos fúrószerkezet egy függőleges állványban található, amely szilárdan kapcsolódik a munkaasztalhoz. A tokmányban egy fúró van rögzítve, amely egy kar segítségével pontosan vezethető. Fontos része a sebességváltó is, amely a fúróerőt a villanymotorról a fúróra adja át. A munkaasztal könnyen állítható egy forgógombbal, ami lehetővé teszi a különféle billentéseket és elfordulásokat. Ennek köszönhetően precíz furatokat hozhat létre különböző szögekben. Az állványos fúróhoz tartozékok széles választéka is megvásárolható, ami bővíti annak lehetőségeit és használhatóságát.

Az állványos fúró kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy milyen anyagba fog fúrni, mivel az anyag keménysége befolyásolja a fúró szükséges teljesítményét. Lehetősége van különböző rögzítési módok és sebességváltó-típusok közül választani. Klasszikus szíjas sebességváltók és modern, elektronikus szabályozású sebességváltók is kaphatók. Az egyes modellek által kínált funkciók is fontosak.

Állványfúrók típusai

Az állványfúrók két alapvető kategóriába sorolhatók: oszlopfúrók és padfúrók. Minden fúrótípus sajátos opciókat kínál, és különbözik a befogási módban és a méretekben is. Az asztali fúrókat gyakran előnyben részesítik hobbiműhelyekben. Kompaktabbak és könnyebbek, ami megkönnyíti a kezelést. Könnyen rögzíthetők asztalhoz vagy munkafelülethez. Másrészt az oszlopfúrók robusztusabbak és erősebbek. Professzionális használatra tervezték, és nagyobb teljesítményűek.

Egy másik érdekes típus a radiális fúrók, amelyek lehetővé teszik a fúrókar különböző szögekbe állítását. Ez a kialakítás speciális feladatokra alkalmas, ahol különböző szögekben kell fúrni és nem hagyományos lyukakat kell létrehozni.

stojanove vrtacky

Energiafelhasználás

Az állványfúró teljesítményét közvetlenül befolyásolja az elektromos motor, amely annak szerves részét képezi. A motor teljesítménye határozza meg, hogy milyen anyagba lehet hatékonyan fúrni.
A kisebb teljesítmény (400-800 W) jellemző az otthoni műhelyekben és hobbiprojektekben gyakrabban használt kisebb asztali fúrókra. Ha keményebb anyagokkal dolgozik, akkor tanácsos legalább 500 W teljesítményű állványos fúrót választani. Igényesebb alkalmazásokhoz, például kemény anyagok fúrásához, a nagyobb teljesítményű fúrókra (350-) összpontosíthat. 1600 W), amelyek gyakran oszloposak és nagyobb teljesítményt és erőt biztosítanak.

Sebesség

Az állófúró kiválasztásakor fontos figyelembe venni a maximális sebességre vonatkozó információkat. Noha az RPM-értékek nem nagyon különböznek ezen eszközök között, érdemes szem előtt tartani a tartományukat. Normális esetben a fordulatszám 500-2500 fordulat/perc tartományban van. Általában a nagyobb fordulatszám nagyobb fúróteljesítményt jelent.

Kemény anyagok fúrásához célszerű a fúróerőt kisebb fordulatszámmal maximalizálni, ami 500 és 1000 fordulat/perc között van. Ezzel szemben puha anyagok fúrásakor 1500 fordulat/perc és több fordulatszám közül lehet választani, ami gyorsabb munkavégzést tesz lehetővé.

Chuck

Az állványos fúrók a fúrótokmány rögzítésére szolgáló tokmány alakjában is különböznek. A fúró kiválasztásakor fontos figyelembe venni a fúráshoz használható fúró átmérőjét. A hobbi felhasználásra szánt modelleknél a szokásos átmérő 1-13 mm, míg az erősebb gépeknél nagyobb, 5-20 mm átmérőjű fúrók is használhatók. Vannak azonban még nagyobb választékkal rendelkező modellek is.

Kétféle tokmány létezik asztali fúrógépekhez:

  • Tokmány gyűrűs fogaskerékkel, amely fogantyúval van meghúzva.
  • Kézzel meghúzható gyorskioldó rendszerű tokmány, ami kényelmesebb és praktikusabb.

Tömeg

Az állványfúró súlya általában nem kritikus paraméter, mivel ez a szerszám rögzített és nem kell cipelni. A súlyt azonban tanácsos figyelembe venni annak a munkaasztalnak a teherbírásához viszonyítva, amelyre a fúrót helyezik. Általában könnyű, legfeljebb 10 kg-os modelleknek számítanak. Ezzel szemben a professzionális oszlopos fúrók tömege meghaladja az 50 kg-ot.

stojanove vrtacky

Funkció

Az állványasztalos és oszlopos fúrók számos praktikus funkcióval rendelkeznek, amelyek leegyszerűsítik használatukat és növelik a praktikusságot.

Sebesség szabályozás

A sebességszabályozás befolyásolja a munka pontosságát. Egyes fúrók több sebesség közül választhatnak, míg mások fokozatmentes szabályozást tesznek lehetővé. A folyamatos sebességszabályozás nagyobb kényelmet és pontosságot biztosít. A fogaskerekes fúrókhoz alap kétfokozatú változat is elérhető, de az otthoni műhelybe az ötfokozatú fúrógépek ajánlottak. A kilenc sebességes fúró ideális a lehetőségek legnagyobb választékához.

Löket - Minden fúró egy meghatározott lökettel rendelkezik, amely 60 és 200 mm között van. A löket befolyásolja az elérhető maximális fúrási mélységet.

Mélységmegállás – Ez a funkció lehetővé teszi a pontos fúrási mélység beállítását, és az állványos fúrók általános jellemzője.

Kalapács – Kemény anyagok, például beton vagy kő fúrásához használhatja a kalapács funkciót. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a funkció nem minden fúrógépben található meg, és a legtöbb modell nem is kínálja.

Arm offset – Ez a paraméter az orsó és az oszlop közötti távolságot fejezi ki. Minél nagyobb a dombormű, annál nagyobb munkadarabokat használhat a fúróban. A közös hézagértékek 100 és 420 mm között mozognak.

Satu - Egyes fúróállványok satuval vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a különféle tárgyak biztonságos megtartását munka közben.

Keresztlézer – A keresztlézer hozzájárul a fúró pontos tájolásához, és megkönnyíti a fúrás közbeni tájolást.

Munkafelület - A fúrók gyakran állítható munkafelülettel rendelkeznek, amely 360 fokkal elforgatható. Egyes modellek akár 45 fokos billentést is lehetővé tesznek, ami lehetővé teszi a precíz lyukak készítését különböző szögekben. Egyes munkaasztalok körkörös munkadarabok feldolgozását is lehetővé teszik, és különféle célú tartozékokkal vannak felszerelve.

Világítás - A munka kényelmének növelésére egy integrált LED világítással ellátott fúró alkalmas, amely fúráskor jó láthatóságot biztosít.

Állvány – Ha nem szeretne egy komplett állványos fúrógépet beruházni, egyszerűen beszerezhet egy külön állványt a kézi elektromos fúrógép elhelyezésére. Fontos azonban, hogy olyan jó minőségű és erős állványt válasszunk, amely gond nélkül, megbízhatóan tartja a fúrót.

Ezek a tulajdonságok nagyobb rugalmasságot, pontosságot és kényelmet biztosítanak az állványfúrók számára a műhelyben vagy otthon végzett munka során. Az állványos fúrógép kiválasztásakor érdemes átgondolni, hogy mely tulajdonságok felelnek meg leginkább az Ön igényeinek, és melyek segítségével érheti el a kívánt eredményt.

stojanove vrtacky

Kérdések és válaszok

Mikor jó ötlet állványos fúrógépet birtokolni?

Ha gyakran végez fúrási munkát, és pontos és egyenletes furatokat kell készítenie, akkor az állványos fúró a megfelelő választás az Ön számára. Ideális bútorkészítőknek vagy azoknak, akik precíz lyukak fúrását igénylik a különböző bútorelemekhez, zsanérokhoz vagy csapokhoz.

Az asztalfúró ugyanaz, mint egy asztalfúró?

A mérnöki területen a felosztás szerint vannak asztali, oszlopos, állványos és forgófúrók. Mindegyik típust kissé eltérő módon használják, és nem azonos termékek.

Fúrópad - az alapkategóriába tartozik és kb. 16 mm átmérőjű lyukak fúrására alkalmas. Egy alumínium oszlopból, egy munkaasztalból és egy fejtartóból áll. A fordulatszám lépcsős szíjtárcsával szabályozható.

Oszlopfúró - kb. 40 mm átmérőjű lyukak fúrását teszi lehetővé. Robusztusabb, mint egy asztali fúró, és szilárd alapból, munkaasztalból, oszlopból és fejtartóból áll. A munkaasztal és a fejtartó függőlegesen mozgatható az oszlop mentén.

Állványfúró - 80 mm átmérőjű lyukak fúrására szolgál. Nehezebb és nagyobb anyagok megmunkálására tervezték.

A forgófúró – más néven radiális fúró – elsősorban professzionális használatra készült. Akár 100 mm átmérőjű lyukak fúrására is alkalmas, fém és fa fúrására alkalmas.

Melyek az állványos fúrók hátrányai?

Az állványfúrók több helyet igényelnek, mivel több helyet foglalnak el a munkafelületen. Kevésbé mozgékonyak és alkalmasabbak egy helyen történő használatra. A kézi fúrógépekhez képest magasabb vételárat is figyelembe kell venni.

Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...