Hígtrágya szivattyúk

Az iszapszivattyúk pótolhatatlan segítői azoknak, akik erősen szennyezett víz kiszivattyúzásával szembesülnek. Ezeket a szivattyúkat szennyvíz és ürülék kiszivattyúzására használják a szeptikus tartályból, víz kiszivattyúzására az alagsorból és más helyekről, ahol szennyezett víz található.

A hígtrágyaszivattyúkat homok és egyéb törmelék kezelésére tervezték. Ha nagyobb részecskéket tartalmazó víz kiszivattyúzásával foglalkozik, célszerű törővel vagy vágóval ellátott iszapszivattyút választani. Ezek az eszközök először összetörik a nagyobb részecskéket, majd kiszivattyúzzák azokat.

Az olajteknő szivattyú kiválasztása előtt fontos figyelembe venni a helyét, akár víz alatt, akár száraz felületen található. A hígtrágyaszivattyúkat két alapvető csoportra osztják - merülő és felszíni. A választás során fontos figyelembe venni, hogy milyen célra vásárolják a szivattyút. Mérlegelni kell, hogy csak enyhén szennyezett vizet vagy szennyvizet szivattyúznak-e. Ezen túlmenően fontos műszaki paraméterekre kell összpontosítani, mint például az áramlás, a kiömlés és a szívómélység. A minőségi gyártási anyag szintén fontos tényező.

Típusok

A hígtrágyaszivattyúkat általában két fő típusra osztják - merülő és felszíni.

Merülő hígtrágyaszivattyúk
A merülő iszapszivattyúk lehetővé teszik, hogy a szivattyút közvetlenül a szivattyúzott vízbe merítse. A szívási mélység nem fontos paraméter ezeknél a szivattyúknál, és általában nincs megadva az egyes modelleknél. A búvárszivattyúk egyszerűen pumpálják a felettük lévő vizet, és lemeríthetők a szivattyúzott tartály aljára. A maximális merülési mélység azonban fontos paraméter, amely meghatározza, hogy a szivattyú milyen mélységben helyezhető el a megfelelő működés érdekében.

Felszíni iszapszivattyúk
Ez a típusú szivattyú csak a szivattyúzott vízszint feletti földre való beépítésre szolgál. A felszíni szivattyúk kiválasztásakor a maximális szívási mélység a legfontosabb, amely azt jelzi, hogy a szivattyú milyen mélységből képes vizet pumpálni. A legtöbb felszíni szivattyú szívási mélysége 8 méterre korlátozott.

kalové čerpadlo

Második

Többféle hígtrágyaszivattyú létezik, amelyek jellemzőikben és különböző típusú víz kiszivattyúzásának képességében különböznek.

Vízelvezető szivattyú - Ez a szivattyú alkalmas tiszta szennyvíz szivattyúzására, mint például folyó, esővíz vagy szennyvíz jelentősebb szennyeződések nélkül. A vízelvezető szivattyú ideális patakok, folyók víz szivattyúzására vagy pincék leeresztésére. Szennyvíz szivattyúzására azonban nem használják.

Székletszivattyú – Ez a szivattyú széklet és szennyvíz kiszivattyúzására szolgál. Tartós anyagokból készül, és gyakran van felszerelve olyan vágószerkezettel, amely először összetöri a szennyeződést. Az ürülékszivattyú azonban nem alkalmas homokot, agyagot vagy követ tartalmazó víz szivattyúzására.

Szeptikus szivattyú - Ez az egyik leggyakrabban használt szivattyú. Aknák, szeptikus tartályok és szemétmedencék kiszivattyúzására szolgál. A szeptikus szivattyúk gyakran csatlakoznak a csatornarendszerhez, és úszókapcsolóval vannak felszerelve, amely lehetővé teszi az automatikus be- és kikapcsolást. Ezek a szivattyúk általában legfeljebb 3,5 cm-es szennyeződést tudnak szivattyúzni.

Szivattyúberendezések - A szivattyúberendezések a hulladékok alsó pozícióiból történő szivattyúzására szolgálnak a csatornába vagy szeptikus tartályba. Zuhanyzók, WC-k, mosdók, bidé stb. víz elvezetésére szolgálnak. Ezeket az eszközöket főleg alagsori lakásokban használják, és sokrétű felhasználási területük van.

Meghajtó típusa

Az iszapszivattyú kiválasztásakor fontos figyelembe venni a hajtás típusát is. Választhat elektromos vagy benzines szivattyút.

Elektromos hajtás – Az elektromos szivattyúk előnye a csendesebb működés és a könnyebb vezérlés. Ez a fajta hajtás az üzemeltetési költségeket is csökkenti. Az elektromos szivattyúk háromfázisú villanymotorral vannak felszerelve, ezért fontos, hogy megfelelő áramforrás álljon rendelkezésre.

Benzinhajtás – Ezzel szemben benzinhajtás esetén nem kell aggódnia a szivattyú csatlakoztatása miatt. Egyes benzinszivattyúk bármilyen helyzetben és dőlésszögben lehetővé teszik a szivattyúzást anélkül, hogy félnének a motor károsodásától.

Maximális elmozdulás

A maximális nyomás azt a magasságot jelzi, amelyre a szivattyú képes vizet pumpálni. A hígtrágyaszivattyúk általában alacsonyabb nyomásúak, mint a hagyományos vízszivattyúk. Átlagosan 15 és 25 méter közötti nyomómagasságú szivattyúkat vásárolnak, de vannak kivételek is, amelyek elérik a 80 méteres vagy annál nagyobb nyomómagasságot. Ezekben az esetekben azonban magasabb vételárral kell számolni.
A felületi hígtrágyaszivattyúknál figyelembe kell venni, hogy a maximális szívómélységhez a maximális nyomóerőt hozzá lehet adni. Például egy 10 méteres szívási mélységű és 20 méteres ürítésű szivattyú képes vizet szivattyúzni egy 30 méter mély tartályból. Szükséges azonban, hogy a szivattyú 10 méteres magasságban legyen a talaj felett.

kalové čerpadlo

Maximális áramlási sebesség

Egy másik fontos paraméter a maximális térfogatáram, amely azt jelzi, hogy a szivattyú mennyi vizet képes kiszivattyúzni egy bizonyos időn belül. A hígtrágyaszivattyúk általában nagy maximális áramlási sebességgel rendelkeznek, több tízezer liter óránként.

Azonban meg kell jegyezni, hogy a gyártó által megadott értékek ideálisak, és a valóságban nem fogja elérni azokat. A szivattyú áramlását befolyásolja a kiömlés magassága és a cső ellenállási tulajdonságai. Ezért a tényleges áramlási sebesség alacsonyabb, mint a gyártó által megadott értékek. Ezért a minőségi gyártók gyakran bemutatnak minden modellhez egy teljesítménygörbét, amelyen a valós áramlási értékek különböző kiömlési magasságoknál jelennek meg.

Részecskeáteresztő képesség

Az egyik kulcstényező az, hogy a szivattyúk képesek-e feldolgozni a vízben lévő részecskéket. A speciális vágómechanizmusnak köszönhetően az iszapszivattyúk nem csak a homokot, hanem a kisebb kavicsokat, faforgácsot és egyéb szilárd részecskéket is képesek kezelni. Az erős szivattyúk akár 7,5 cm méretű részecskéket is képesek átengedni. Az 5-50 mm-es részecske-áteresztőképességű szivattyúk általában kaphatók a piacon.

Anyag

A tartós anyagok használata kulcsfontosságú a hígtrágyaszivattyúk gyártásához. Leggyakrabban ellenálló acélt vagy rozsdamentes acélt használnak, amely képes ellenállni az agresszív környezetnek. Fontos, hogy kerüljük az olcsóbb műanyag szivattyúkat, amelyek nem alkalmasak aknában vagy szeptikus tartályban történő telepítésre. A műanyag szivattyúk csak enyhén szennyezett víz szivattyúzására használhatók.

Jellemzők és opciók

Az olajteknős szivattyúk számos praktikus funkciót is kínálnak, amelyek megkönnyítik a használatukat.

Úszókapcsoló – Ez a funkció figyeli a minimális vízszintet, és automatikusan leállítja a szivattyút, ha ezt a szintet eléri. Az úszókapcsoló biztosítja, hogy a szivattyú ne járjon szárazon, és megóvja a sérülésektől.

Autoadapt - Egy másik hasznos funkció a szivattyú működésének automatikus optimalizálása a felügyelt paraméterek alapján, beleértve a vízszintet és egyéb tényezőket. Ily módon a szivattyú alkalmazkodik az aktuális feltételekhez, és maximális hatékonyságot ér el.

kalové čerpadlo

Kérdések és válaszok

Miért nem alkalmas egy közönséges szivattyú szennyezett víz kiszivattyúzására?

A hagyományos szivattyúk eltérő kialakításúak, és nem alkalmasak mechanikai részecskéket tartalmazó víz szivattyúzására. Ha hagyományos, nagyobb részecskéket tartalmazó vízszivattyút használna, fennállna a károsodás veszélye. Az aknás szivattyúkat kifejezetten a szennyvíz aknákból és szeptikus tartályokból történő kiszivattyúzására tervezték. Segítségükkel biztonságosan leereszthetsz akár egy koszos medencét, víztartályt vagy tavat is. Segítenek a kút tisztításában és a pincevíz kiszivattyúzásában is.

Milyen képességekkel rendelkezik egy vágóval ellátott hígtrágyaszivattyú?

A vágóval ellátott iszapszivattyúk képesek kezelni a nagyobb szennyeződéseket tartalmazó víz kiszivattyúzását. A zúzónak vagy vágónak köszönhetően a szivattyúzás előtt képesek összetörni és darálni a szennyeződést. A legjobb minőségű szivattyúk képesek kiszivattyúzni például higiéniai cikkeket vagy textíliákat tartalmazó vizet.

Hogyan kell ápolni az olajteknő szivattyút?

A hígtrágyaszivattyúk robusztus felépítésűek és minimális karbantartást igényelnek. Fontos, hogy rendszeresen távolítsa el a szennyeződéseket a szívókosárból. A szivattyúzás befejezése után szintén ajánlatos a szivattyút tiszta vízzel öblíteni a maradék szennyeződések eltávolítása érdekében. Ezzel a szivattyút jó állapotban tartja, és hosszú élettartamot biztosít.

Szerző: Simon Křižák