Hordós szivattyúk

A hordószivattyú minden kertész nélkülözhetetlen eszközévé válik. A hordós szivattyúval hatékonyan öntözheti kertjét esővízzel anélkül, hogy öntözőkannákat kellene magával vinnie. A hordószivattyú a medencékből való víz eltávolítására vagy egyéb célokra is használható.

A kialakítást tekintve a hordós szivattyú általában egy egyszerű eszköz, amely nem fektet túl nagy hangsúlyt a szívási mélységre, a teljesítményre vagy az áramlásra. Egy hordószivattyú segítségével körülbelül 5 méter mélyről lehet vizet szivattyúzni. Ez a kis szivattyú azonban nem alkalmas kútvíz szivattyúzására. Ezeket a szivattyúkat szintén nem hosszú távú működésre tervezték, ezért nem lehetnek részei az automata öntözőrendszereknek, amelyek általában biztosítják a pázsit rendszeres öntözését.

Válasszon dobszivattyút igényei szerint. Ügyeljen az áramellátás módjára, a szivattyú elhelyezési mélységére, valamint a szállítási magasságra. Fontos figyelembe venni a szivattyú teljesítményét és áramlási sebességét is. Néhány magasabb szivattyúmodell speciális funkciókat is kínálhat.

Típusok

A hordószivattyúk 3 különböző meghajtási lehetőséget kínálnak. Az e lehetőségek közötti választás gyakran személyes preferencia kérdése, mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Kézi szivattyú a hordóhoz - ebben az esetben kézzel kell szivattyúzni a vizet. A szivattyúk fő előnye az alacsony ár.

Kábelszivattyúk – ezeket a szivattyúkat egy hosszú kábel segítségével a hálózatról táplálják. A kábelszivattyúk általában a legnagyobb teljesítményűek.

Akkumulátoros szivattyúk - a fő előny a hordozhatóságuk. Könnyedén áthelyezheti a szivattyút a különböző tartályok között, vagy például elviheti a házikóba. Ezeknél a szivattyúknál fontos figyelni az akkumulátor kapacitását, ami meghatározza, hogy mennyi ideig használható a pumpa egyetlen töltéssel.

cerpadlo do sudu

Maximális merítési mélység

Minden szivattyú egyik legfontosabb szempontja a maximális merülési mélység. Ez az érték határozza meg, hogy a szivattyú milyen mélységű forrásból képes vizet szívni. Az alacsonyabb árkategóriájú szivattyúk általában több méteres merülést tesznek lehetővé, ami a legtöbb kertészeti igényhez elegendő. Ezzel szemben a luxusszivattyúk maximális merülési mélysége akár 10 méter is lehet. A maximális merülési mélység kiválasztásakor célszerű egy kis tartalékot hagyni.

Forgalom magassága

A szállítási magasság és a maximális merülési mélység összetéveszthető, de fontos megjegyezni, hogy ez két különböző paraméter. A magasság mérlegelésekor gondolja át, hogy a szivattyú szükséges-e a víz magasabb pozícióba vagy például magasabb szintre szállításához. A szállítófej határozza meg, hogy a szivattyú bemenetétől milyen magasra szállítható a víz.

Motor teljesítmény

A motor teljesítménye kritikus a szivattyúmagasság és az áramlás szempontjából. A hordószivattyúknál azonban a teljesítmény nem olyan kritikus. A 300 W körüli teljesítmény gyakran elegendő a kerti öntözéshez.

Áramlás – az áramlás gyakran fontosabb paraméter, mint a motor teljesítménye. Az áramlási sebességet liter per óra mértékegységben mérik. A kerti öntözéshez általában 2-4000 liter/óra áramlás elegendő. A nagyobb, óránkénti 4000 liter feletti áramlási sebesség alkalmas azoknak, akik a szivattyút szeretnék használni a medence leürítésére.

Vezérlés típusa

Az olcsóbb szivattyúk kézi vezérlést igényelnek, míg a drágább modellek automatikus vezérléssel vannak felszerelve.

Kézi - a szivattyú elindítása egy gomb megnyomásával vagy az elektromos hálózathoz való csatlakoztatással történik. A művelet befejezése után a szivattyút kézzel kell kikapcsolni. Az olcsóbb modellek gyakran nem rendelkeznek úszóval, ezért ellenőrizni kell a hordó vízszintjét.
Automatikus - a szivattyú automatikusan működik. Az öntözés befejezése és a kerti tömlő szelepének zárása után a szivattyú automatikusan kikapcsol.

Tömeg

Ezeknek a szivattyúknak a tömege nem túl nagy, általában 2 és 4 kg között van. Kis súlyának köszönhetően a szivattyú kezelése nagyon egyszerű. A hordószivattyú is könnyen áthelyezhető egyik helyről a másikra. A szivattyú súlyát az is befolyásolhatja, hogy milyen anyagból készült. A túl könnyű szivattyúk gyakran műanyagból készülnek, ami rövidebb élettartamot eredményezhet. Ezzel szemben a nehezebb szivattyúk több fém alkatrészt tartalmaznak.

cerpadlo do sudu

Funkció

A dobszivattyúk különféle kiegészítő funkciókkal is rendelkezhetnek.

Nyomáskapcsoló - megakadályozza a szivattyú működését, amikor nincs rá szükség. Hozzájárul az energiamegtakarításhoz és megvédi a szivattyút a sérülésektől.
Úszókapcsoló - a nyomáskapcsoló egyszerűbb változata. Egy úszókapcsoló aktiválja a szivattyút, ha a vízszint egy bizonyos szint alá csökken.
Tömlő – általában nem része a szivattyúnak. Egyes szivattyúk tömlővel is megvásárolhatók, így nincs szükség külön vásárlásra.

Kérdések és válaszok

Hogyan válasszuk ki helyesen a teljesítményt és az áramlást a kert méretétől függően?
Ha kisebb kertet vagy néhány magaságyat kell öntözni, akkor egy 200 W körüli teljesítményű, óránként 3000 literes áramlási sebességű szivattyú is elegendő. Közepes méretű kertben érdemes 200 és 400 W közötti teljesítményű, 5 és 7000 liter/óra áramlási sebességű szivattyút választani. Nagy területekre ideális az 500 W-os szivattyú, amely akár 10 000 liter/óra áramlási sebességet is tud biztosítani. Egy ilyen szivattyú úszómedencék víztelenítésére is használható.

Milyen lehetőségei vannak a hordószivattyú használatának?
A hordószivattyú felhasználási területeinek sokfélesége elsősorban a teljesítményétől függ. A kisebb teljesítményű szivattyú elsősorban a kert öntözésére vagy a víz lassú átadására alkalmas. Egy nagyobb teljesítményű szivattyú nem csak öntözésre használható, hanem nagynyomású tisztítóhoz is csatlakoztatható, és autómosásra, teraszra stb.

Milyen típusú víz szivattyúzható hordószivattyúval?
A hordószivattyúk enyhén szennyezett víz szivattyúzására szolgálnak. Nem alkalmasak nagy mennyiségű szennyezett vagy sáros víz szivattyúzására, mivel ez eltömítheti és károsíthatja a szivattyút. Tekintettel arra, hogy a szennyeződés gyakran lerakódik a hordó aljára, nem ajánlott túl mélyen a szivattyút víz alá meríteni. Annak érdekében, hogy a szivattyú ne merüljön le az aljáig, teleszkópos hosszabbítóval szerelhető fel. Ennek köszönhetően a tartály nem merül ki teljesen, és a szennyeződések biztonságosan leülepednek a hordó alján. Ez a teleszkópos hosszabbító segít megelőzni az esetleges eltömődést és a szivattyú törmelék által okozott károsodását.

Szerző: Simon Křižák