Hogyan válasszunk búvárszivattyút?

Amikor megfelelő búvárszivattyút keresünk, figyelembe kell venni a szivattyúzni kívánt folyadékszint mélységét, valamint a folyadék forrása és a felhasználás helye közötti távolságot. azt. Ezek a paraméterek határozzák meg a szivattyú felépítését. És itt következik be a döntő pillanat a szivattyúzott folyadékon kívül elhelyezett szívóképességű szivattyúk és a vizet szívótömlővel szivattyúzva ( de legfeljebb 7 m mélységig ), valamint a folyadékba merülő búvárszivattyúk között. és átvezeti a vizet egy csövön vagy tömlőn keresztül (lehetővé teszi a folyadék szivattyúzását még nagyobb mélységből is).

ponorné čerpadlo

A szivattyú kiválasztása a folyadék típusától függ

Az is fontos, hogy tiszta - hegyből, kútból vagy tározóból szükséges, enyhén szennyezett vizet - közműves vizet (kútból, medencéből, tóból, folyóból, patakból, tóból stb.) vagy erősen szennyezett, ürülékes vizet tervezünk-e venni. .

A szívóteljesítményű szivattyúk ideálisak használati víz szivattyúzására, de finom hálóval ellátott szívókosárral kell rendelkezniük a szennyeződések elkülönítése és a szivattyú eltömődésének megakadályozása érdekében. Hasonlóképpen a búvárszivattyúk is alkalmasak használati víz szállítására, amelyek elszívó ráccsal vannak felszerelve, amely csak annyi szennyeződést enged át, amennyit a szivattyú a vízzel el tud szállítani. Ezt a vizet szivattyúzhatjuk nyomás alatti vízként, vagy egyszerűen kiszivattyúzhatjuk vagy átpumpálhatjuk.

A tartós anyagokból (öntöttvas vagy rozsdamentes acél) készült robusztus búvárszivattyúk a legalkalmasabbak szennyvíz és székletvíz, azaz szilárd részecskék keverékével szennyezett víz szivattyúzására. Néhányan vágószerkezettel is fel vannak szerelve a szennyeződések összetörésére. Ezt a vizet általában anélkül szivattyúzzuk, hogy a nyomására nagy követelményeket támasztanánk.

A választás a szivattyúzott folyadék céljától és mennyiségétől is függ

Mit szándékozunk kezdeni a szivattyúval, milyen gyakran fogjuk használni és mennyi folyadékot kell szivattyúznunk, azaz hogyan lesz feltöltve? A felhasználás céljával is összefügg az a kérdés, hogy szükségünk van-e nyomás alatti vízre, vagy nem törődünk a víznyomással. Nyomás alatti vízre van szükség például szórófejes öntözéshez vagy az épületek vízellátásához. Ha azonban nagy mennyiségű vizet akarunk kiszivattyúzni (úszómedence, aknás, ...), akkor alacsony nyomású, de nagyobb átfolyási sebességű szivattyúra van szükségünk. Amikor a szivattyúzott víz mennyiségéről van szó, mindig ki kell számítani a szükséges vizet. Így egy átlagos családi ház vízzel való ellátásához figyelembe kell venni a mosógép, mosogatógép, zuhanyozás, WC öblítés, a kert öntözése, ... vízfogyasztását is, és ennek meg kell felelnie a szivattyú teljesítményének is. . Ebben az esetben 1,5-2 m3/óra teljesítményt választunk, és kellő nyomásra is számolni kell.

Tehát összegezzük - ha öntözni akarjuk a kertet, nagyobb nyomásra és nagyobb áramlásra van szükség, ha túlszivattyúzzuk (elszívás) folyadékot (uszoda, elárasztott pince stb.), akkor alacsony nyomásra és nagy átfolyásra van szükség, ha akarjuk. a ház vízellátásához állandó csatlakozáson keresztül (háztartási vízüzem) nagyobb nyomásra és kisebb átfolyásra van szükség, ha pedig szennyvizet és ürüléket akarunk szivattyúzni, akkor alacsony nyomásra és nagy átfolyásra van szükség.

ponorné čerpadlo

Búvárszivattyúk

Konkrét kritériumok szerint a szivattyúk több kategóriába sorolhatók. A búvárszivattyúk egy ilyen csoportot alkotnak, és tovább oszthatók nyomásszivattyúkra, iszapszivattyúkra és fúrt kutakhoz alkalmas szivattyúkra. Ezek jelentős mélységből tudnak vizet vonni. A nyomószivattyúkat az jellemzi, hogy képesek nagy távolságokra és magasabb pozíciókra is vizet szállítani. Ezért a búvárszivattyúk ideálisak épületek vízellátására, de öntözőrendszer részeként is.

Másrészt az olajteknő szivattyúk minden otthon nélkülözhetetlen segítőjévé válnak. Alkalmasak például víz elvezetésére elárasztott pincéből, uszodából, esővíztartályból stb. Vannak olyan iszapszivattyúk is, amelyek képesek eltávolítani a szeptikus tartályokból vagy aknákból a székletvizet. A vágótartozékoknak köszönhetően a durva szennyeződés nem jelent problémát ezeknél a szivattyúkban. Az olajteknős szivattyúk nagy esők vagy áradások idején is hasznosak.

A búvárszivattyúk olyan típusú szivattyúk, amelyeket részben vagy teljesen el kell meríteni a szivattyúzandó közegben (folyadékban), hogy működjenek. Mindenhol használják, ahol a szivattyúzott folyadék szintje körülbelül 8 méternél alacsonyabb. A felszíni szivattyúk szívóteljesítményének fizikai határa 8 méteres mélységben van. A búvárszivattyúkra jellemző, hogy nem szívják be a vizet, hanem magukon tolják. Ennek köszönhetően kellő teljesítménnyel olyan forgalmi magasságokat tudnak elérni, amelyek jelentősen meghaladják térségünkben a normál szivattyúzási viszonyokat.

A búvárszivattyúk ezért alkalmasak ott, ahol az egységet közvetlenül a szivattyúzott folyadékba kell meríteni. Tiszta vizet, szervizvizet, iszapot és székletvizet tudnak szivattyúzni. Használják kútból vagy fúrólyukból, aknából, uszodából, elárasztott garázsból és pincéből víz szivattyúzására, de durva szennyeződésekkel teli ürülékvíz szivattyúzására is. Egyes búvárszivattyúk könnyen megbirkóznak ezzel a feladattal, csak ki kell választani a megfelelő típust. A kiválasztott merülőszivattyúnak bizonyított megbízhatósággal, nagy ellenállással és megfelelő teljesítménnyel kell rendelkeznie.

Milyen eszközökre van szükség a víz szivattyúzásához?

Ha a föld alatti vizet otthonába szállítja, nem nélkülözheti egy minőségi és sokoldalú segédeszközt - egy búvárszivattyút . Ezeknek az eszközöknek egész sora létezik, amelyek feladata a víz vagy más folyadék szállítása. Szennyvíziszap - szennyvíziszap-szivattyú szennyvízgyűjtő tartályokhoz, aknákhoz és szennyvízhez. Szivattyúk tiszta vízhez - ivóvízhez vagy öntözővízhez. Ezeket alacsony nyomásúakra osztják, amelyek 0,6 és 1 bar közötti nyomással működnek, és ideálisak víz szivattyúzására vagy a medence ürítésére.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő búvárszivattyút?

A nyomószivattyúk ideálisak olyan helyzetekben, ahol nagy nyomásra van szükség, például öntözéshez. Előadásuk általában 2 ütem körül kezdődik. Az alapszabály az, hogy minél nagyobb területet kell öntözni, annál nagyobb nyomásra van szükség.

A nyomószivattyúk közé tartoznak a háztartási vízművek is (ha alacsony a víznyomás a házban, vagy ha kútból szivattyúzunk vizet). A házi víztelep tágulási vagy nyomástartó edénnyel is felszerelhető, amely biztosítja az állandó víznyomást a házban. Az otthoni vízadagolók általában nagyobbak, és gyakran kerekekkel vannak felszerelve a könnyű szállítás érdekében.

Gyakran találkozhat kútszivattyúkkal is, amelyek hosszúkás csövek, általában 15 cm átmérőjűek. Ezek közvetlenül a fúrt furatba csúsznak, és méretükből adódóan gyakran propellerhajtás helyett membránszerkezettel vannak felszerelve.

A speciális hordószivattyúk sok nyaraló- és nyaralótulajdonosnak jelentenek nagy segítséget. Kialakításuk és méretük a hordóban való könnyű tároláshoz igazodik. Így nagyon egyszerű az esővíz hordóba gyűjtése, majd öntözésre való felhasználása.

ponorné čerpadlo

Mit tud a szivattyú és hogyan kell használni?

A jelenlegi nyomású szivattyúk automatikusan bekapcsolhatnak, amikor a tömlő végén lévő szelepet vagy csapot kinyitják, így korlátlan öntözést tesz lehetővé. Ezért is olyan népszerűek most az automata öntözőrendszerek. E bonyolult kifejezés mögött különféle átmérőjű tömlők, gyorscsatlakozók és vég-öntözőalkatrészek egyszerű készlete rejlik, amelyeket még egy laikus is könnyen össze tud szerelni.

Mivel ezt a rendszert csak tavasztól őszig használják, nem szükséges mélyen a föld alá temetni a tömlőket, így akár teljesen kezdő is tud automata öntözőrendszert kiépíteni.

Hogyan kell gondoskodni a búvárszivattyúról?

A szivattyú abban különbözik a szivattyútól, hogy árammal működik. Minden hobbiszivattyú 220V-os, és többnyire 10 m-es tápkábellel van felszerelve. Szinte minden búvárszivattyúnak van egy úszója, amely megakadályozza, hogy a szivattyú „száraz” működjön és önmagát tönkretegye.

Az úszónak a tengelyen kell lennie, ha megdől, a szivattyú automatikusan kikapcsol. Ez alól kivételt képeznek a kutakba szánt szivattyúk és az úszómedencék víztelenítésére szolgáló speciális szivattyúk, ahol lehetőség van a vízszint magasságának manuális beállítására.

A szivattyú viszonylag karbantartást nem igényel. Alapvetően két alapvető dolog árthat neki. Először is, ha szárazon működik, a mechanizmus kiéghet. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell a vízszintet és az úszó helyzetét. Másodszor, fontos figyelemmel kísérni a szívókosár állapotát, amely ugyanúgy eltömődhet, mint egy porszívótömlő. Az üzletben nyújtott szakmai tanácsok mellett javasoljuk, hogy figyelmesen olvassa el az egyes szivattyúkhoz mellékelt használati utasításokat.

Tekintse meg a búvárszivattyúk választékát

Szerző: Simon Křižák